• Voor 14.00 uur besteld, binnen 2 werkdagen verzonden

  • Gratis verzending vanaf €60,- (NL)

  • Klanten geven MediPlein een 9,6/10

Inloggen/aanmelden

Veelgestelde vragen

Hoe wordt een cordring gebruikt?


Een cordring (navelstreng-ring) wordt door middel van een chirurgische klem op de navelstreng van de baby geplaatst. Voor het op een juiste wijze afnavelen van de navelstreng door middel van een cordring dienen een aantal stappen doorlopen te worden. Deze te doorlopen stappen zijn terug te vinden op de gebruiksaanwijzing welke wij bijgevoegd hebben als een van de productfoto’s.

Waarom een latexvrije cordring?

Gezien vooraf niet bekend is of een baby wel of niet op latex reageert is het aanbevolen gebruik te maken van de latexvrije cordring voor het afklemmen van de navelstreng. Zo voorkom je ongewenste reacties op latex.

Waar is een cordring van gemaakt?



De cordring (navelstreng-ring) die wij aanbieden is gemaakt van latexvrij rubber. Hiermee voorkom je ongewenste reacties op latex bij de baby. De latexvrije variant van de cordring is ietwat stugger, dit kan bij de plaatsing door de zorgverlener gemerkt worden maar de baby ondervindt hier geen last van.

Waarom een cordring?

De cordring (navelstreng-ring) is ten opzichte van de navelklem, welke standaard gebruikt wordt, veel baby- en milieuvriendelijker. Door het formaat zit de cordring niet in de weg bij de verzorging van de baby of de navelstomp, de plaatsing is zeer eenvoudig en ook de baby zelf heeft dermate minder last van deze manier van afnavelen gezien er geen klem in de weg zit.

Wat is een cordring?

De cordring (navelstreng-ring) is het baby- en milieuvriendelijke alternatief voor de plastic navelklem. De cordring is een klein rubberen ringetje/elastiekje en wordt gebruikt bij het afnavelen/afbinden van de navelstreng na de geboorte.

Wat is SUGI®?

Sugi® producten zijn onmisbare oplossingen geworden voor artsen en ziekenhuizen in een breed spectrum van zeer gespecialiseerde toepassingen, vooral daar waar een snelle, nauwkeurige absorptie of retentie van vocht en afscheiding of medicijntoepassing nodig is. Zo zijn Sugi® producten zeer ingeburgerd bij micro- en macrochirurgische ingrepen op het gebied van oogheelkunde, KNO (oor, neus en keel) en tandheelkunde.

Alle Sugi® producten zijn gemaakt van of bevatten Sugi® medical grade sponsmateriaal, en profiteren dus van de unieke eigenschappen daarvan. Dankzij het hoogwaardige materiaal zijn ze uitzonderlijk efficiënt en kunnen ze in zeer korte tijd ca. 20 maal hun eigen gewicht aan waterige oplossingen absorberen. Een zachte elastische expansie komt op gang en, afhankelijk van het toepassingsgebied, wordt een zachte compressie van het omringende weefsel bewerkstelligd. Het Sugi® medische sponsmateriaal van QUESTALPHA is gebaseerd op natuurlijke grondstoffen en hecht zich niet aan het oppervlak van een wond. Het kan individueel op lengte en vorm worden gesneden.

Het portfolio Sugi® producten is ontwikkeld, voortdurend verbeterd en uitgebreid op basis van 64 jaar ervaring. Hier vindt u de innovatieve en betrouwbare oplossingen voor zeer gespecialiseerde toepassingen.

Waarom kies ik voor een Covid-19 sneltest?

Het nadeel van de PCR-test (de gouden standaard) is dat het een week kan duren en dat deze ook positief zal testen bij mensen die weliswaar Covid-19 hebben, maar niet meer besmettelijk zijn. Het grote voordeel van de Covid-19 sneltest is, dat deze enkel mensen zal vinden die besmettelijk zijn en met een uitslag in een kwartier.

Glazen van een veiligheidsbril van glas of kunststof?

Veiligheidsbrillen met kunststof glazen (polycarbonaat) zijn veel beter bestand tegen impact dan een brillen met glazen lenzen.

Waarom beslaat mijn veiligheidsbril zodra ik een mondkapje gebruik?

Wanneer brillenglazen kouder zijn dan de omgeving trekt dat condens aan.
Warmte onder het mondkapje “ontsnapt” waardoor de veiligheidsbril kan beslaan, het zicht neemt af en de situatie kan in plaats van veiliger, juist gevaarlijker worden. Kies daarom voor een veiligheidsbril die goed combineert met het te gebruiken mondkapje.

Waarom kiezen voor anti-condens veiligheidslenzen?

Anti-condens veiligheidsbrillen hoef je in gevaarlijke situaties niet af te zetten om goed te kunnen zien. Hiermee verkleint men het risico dat brillen worden afgezet en dat ogen blootgesteld kunnen worden aan gevaarlijke stoffen, spatten en vuiltjes.

Hoe is de optische classificatie met betrekking tot de zichtbaarheid van veiligheidsbrillen?

Deze is in drie optische klassen onder te verdelen:
Klasse 1, het ononderbroken kunnen werk met behoud van bijzonder hoge zicht
klasse 2, voor het kunnen werken met behoud van een gemiddelde zicht.
klasse 3, voor grof werk zonder speciale zicht vereisten.

Waar staat de norm ANSI Z87.1 voor?

ANSI Z87. 1 verwijst naar de norm voor persoonlijke, beroepsmatige en educatieve persoonlijke oog- en gezichtsbescherming middelen. Deze brillen staan voor speciale doeleinden en bieden de nodige bescherming tegen schokken, niet-ioniserende straling en blootstelling aan vloeistof spatten. Ze mogen niet gebruikt worden als bescherming tegen ultraviolette of infraroodstraling. Om te voldoen aan de ANSI Z87.1 norm, moet de veiligheidsbril ook bescherming bieden tegen gevaren van opzij.

ANSI creëert uniforme testnormen en richtlijnen voor een verscheidenheid aan producten en apparatuur die door bedrijven in bijna elke sector gebruikt worden.

Wanneer wordt het dragen van gezichtsbeschermingen vanzelfsprekend?

Alleen door goede voorlichting, zodat de gebruiker er het nut van kan inzien. Het mee laten denken en beslissen over de materiaalkeuze en hygiëneprotocol draagt daar zeker toe bij. Let hierbij natuurlijk wel op de RIVM-hygiënerichtlijnen en wet- en regelgeving!

Belangrijk is ook dat het gekozen beschermingsmiddel bij de gebruiker past qua comfort en persoonlijke voorkeuren.

Waarom een gezichtsbescherming?

Het gezicht is het meest kwetsbare gebied met betrekking tot de overdracht van infecties. Niet alleen kans op infectie via de mond of neus maar ook via de ogen.

Uit een onderzoek dat in 2006 in het Britisch Journal gepubliceerd werd, bleek dat bijna de helft van alle onderzochte tandartsen een oogbeschadiging of infectie opgelopen had. 75% van deze gevallen werd veroorzaakt door een gebrek aan oogbescherming.

Wat is een optimale gezichtsbescherming

Een beschermend vizier in combinatie met een (bescherm)bril en mondkapje geeft de beste gezichtsbescherming. Een beschermend vizier vervangt nooit het gebruik van een bescherming voor mond en neus. Een beschermend vizier kan wel de draagtijd van de mondkapjes verlengen.

Een gezichtsbeschermer kan gedragen worden ter vervanging van een beschermbril.

Reiniging en bescherming

De SACO SAFETY® Face Shield is een persoonsgebonden gezichtsbescherming. Na gebruik desinfecteren van het vizier kan natuurlijk prima maar ze zijn ontwikkeld als disposable.

Tijdens het gebruik kan het vizier maar ook het mondkapje en (bescherm)bril besmet zijn geraakt. Desinfecteer daarom uw handen indien u eventueel besmette oppervlakte heeft aangeraakt. Behalve de handen is het zeker aan te bevelen om ook de handschoenen voor het uittrekken de desinfecteren.

In de basis is hygiëne niet meer dan het volgende:
• Breng wat vuil is niet in contact met wat schoon is of andersom.
• Maak schoon wat vuil is en verwijdert dit.
• Uiteindelijk begint en eindigt alles met handhygiëne.

Volg verder de RIVM hygiëne richtlijnen.

Wat is een Coronavirus?

Coronavirussen zijn niet nieuw. Denk aan de SARS epidemie maar ook het Arabische coronavirus die in 2012 hard toe sloeg. Niet ieder Coronavirus is even gevaarlijk. Minder gevaarlijke varianten veroorzaken elk jaar klachten als hoesten, verkoudheid en keelpijn. Het Coronavirus 2019, of COVID-19 is het virus dat de ziekte SARS-CoV-2 veroorzaakt
SARS-CoV-2 houdt op dit moment de hele wereld in zijn greep omdat de ziekteverwekker nieuw is voor ons immuunsysteem en zichzelf dus niet optimaal kan beschermen. Om te overleven moet het virus zich vermenigvuldigen en hiervoor gebruikt het andere cellen. Het Coronavirus zoekt naar een cel met een speciaal eiwit: de longcellen. Aangetaste longcellen veroorzaken ernstige klachten en kunnen uiteindelijk afsterven waardoor de longen kunnen beschadigingen. Hier komt de naam SARS vandaan: Severe Acute Respiratory Syndrome.

Waarom kies ik voor een Covid-19 antigen (Ag) sneltest?

Het grote voordeel van de Covid-19 Antigen (Ag) sneltest is, dat hiermee in 15 minuten aangetoond kan worden of een persoon al dan niet besmettelijk is voor zijn of haar omgeving.

Wat is 't verschil tussen antigenen en antistoffen?

Antigenen zijn eiwitten op de buitenkant van de rode bloedcellen. Wanneer iemand te maken heeft met lichaamsvreemde antigenen, dan wordt het afweersysteem geactiveerd. Het lichaam begint met de productie van antistoffen die de lichaamsvreemde antigenen moeten gaan afbreken. Antigenen zijn bijvoorbeeld bacteriën, virussen, voedselbestanddelen, bloedtransfusies of transplantaatweefsels. Door afweerreacties ontstaan er (of worden gemobiliseerd) specifieke antistoffen die op het lichaamsvreemde antigeen reageren. Door deze antigeen-antistof reactie wordt het antigeen afgebroken of onwerkzaam gemaakt.

Wat gebeurt er als iemand met Covid-19 is besmet geraakt

Bij een COVID-19 infectie zijn virale componenten zoals antigenen aantoonbaar in de luchtwegen. Deze antigenen kunnen worden aangetoond dankzij de antilichamen die zich specifiek tegen COVID-19 richten en zijn terug te vinden na afname van een keel of neus swab bij de desbetreffende testpersoon. Antigenen zijn eiwitten op de buitenkant van de rode bloedcellen. Wanneer iemand te maken heeft met lichaamsvreemde antigenen, dan wordt het afweersysteem geactiveerd. Het lichaam begint met de productie van antistoffen die de lichaamsvreemde antigenen moeten gaan afbreken. Antigenen zijn bijvoorbeeld bacteriën, virussen, voedselbestanddelen, bloedtransfusies of transplantaatweefsels. Door afweerreacties ontstaan er (of worden gemobiliseerd) specifieke antistoffen die op het lichaamsvreemde antigeen reageren. Door deze antigeen-antistof reactie wordt het antigeen afgebroken of onwerkzaam gemaakt.

Welke soorten Covid-19 sneltesten zijn er?

Antigenen (Ag) sneltest
Het grote voordeel van de antigen (Ag) sneltest is dat het in enkele minuten kan aantonen of een persoon wel of niet besmettelijk is voor zijn of haar omgeving.
De antigen test wordt uitgevoerd met een wattenstaafje waarmee een slijmmonster uit de neus- of keelholte wordt afgenomen. Antibody (Ab) sneltest
Deze antilichamen sneltest wordt uitgevoerd middels een klein vingerprikje en toont aan of iemand wel of geen antistoffen tegen Covid-19 heeft aangemaakt. De Antibody (Ab) toont niet aan of iemand nog besmettelijk is.
Ook hierbij is binnen enkele minuten de uitslag bekend.

Wat is een PCR-test (Polymerase Chain Reaction-test)

De Reverse Transcription Polymerase Chain Reaction (RT-PCR) test richt zich op het virus-RNA in neus- of keeluitstrijkjes en wordt momenteel wereldwijd gebruikt (de gouden standaard).
Het nadeel van de PCR-test is dat het een week kan duren en dat deze ook positief zal testen bij mensen die weliswaar Covid-19 hebben, maar niet meer besmettelijk zijn. Het grote voordeel van de Covid-19 antigen (Ag) sneltest is, dat deze in 15 minuten kan aantonen of  iemand wel of niet besmettelijk is voor zijn of haar omgeving.

Vanaf wanneer en wie mag de sneltest doen?

De sneltest dient uitgevoerd te worden door zorgprofessionals en mag gedaan worden bij iedereen die waarschijnlijk met het virus in aanraking is geweest.
Indien er een besmetting heeft plaatsgevonden dan zal er bij die persoon na twee tot drie dagen hiertegen antistoffen aangemaakt worden welke pas na drie tot zeven dagen kunnen worden gedetecteerd via de sneltest. Bij een positieve test dient de uiteindelijke diagnose door een arts te worden geïnterpreteerd en worden vastgelegd.

Hoelang blijft men besmettelijk?

Volgens het RIVM blijft een op Covid-19 positief getest persoon, besmettelijk totdat deze zich tenminste al 24 uur beter voelt en geen verdere gezondheidsklachten meer heeft gehad. Het advies is om daarna nog 2 weken in isolatie te blijven.

Bewaar temperatuur en houdbaarheid van de sneltest?

De sneltesten kunnen bewaard worden bij 2 tot 30°C. Voor gebruik van de sneltest deze eerst op kamertemperatuur brengen (15-30°C). De sneltest is in gesloten verpakking houdbaar tot de aangegeven datum op de verpakking. Pipetten, lancetten en wattenstaafjes zijn voor eenmalig gebruik.

Voor welk mondkapje /-masker wordt meestal gekozen?

Normaal gesproken wordt er voor de algemene zorg gekozen om als bescherming de chirurgische mondmasker (type IIR) te gebruiken tegen ziekteverwekkers. Steeds vaker kiest men nu ook voor FFP2 maskers.

Hoe draag ik een mondkapje op de correcte wijze en wat zijn de verdere instructies?

Was eerst zorgvuldig gedurende 30 seconden je handen met water en zeep voordat je het mondkapje gaat aanbrengen.

Houd het mondkapje vast bij de lussen, zorg dat de neusbeugel naar boven wijst. Plaats het mondmasker over je kin en neus en maak het passend. Buig de metalen strip zodat het kapje goed past rond de neus en controleer of het masker goed is uitgevouwen en aansluit op je gezicht. Test of er niet te veel lucht langs het mondneuskapje ontsnapt.

Als je het masker af wilt doen raak dan alleen de lussen aan die om je oren zitten. Was na het afdoen weer zorgvuldig je handen.Controleer het mondkapje regelmatig en draag het niet langer dan wordt aangegeven door de fabrikant van de maskers. Vervang ook het mondkapje voor een nieuw exemplaar na iedere patiëntenbehandeling. Indien men moeite met ademen ervaart of als het masker vochtig wordt dan is het mondkapje ook aan vervanging toe.

Zijn er nog tips om de maximale bescherming uit het mondkapje te halen?

Een mondmasker is voor persoonlijk gebruik en beschermt je tegen vochtdeeltjes die het coronavirus kunnen dragen. Het beschermt je dus niet tegen het virus zelf. Draag alleen een mondkapje dat goed afsluit. Heb je een baard? Dan sluit een mondkapje niet luchtdicht aan op je gezicht.

Mondkapjes zijn niet gemaakt voor hergebruik. Controleer voor gebruik of het mondkapje intact en schoon is. Volg de opzetinstructies voor het dragen van het mondkapje van de producent.

Waar moeten FFP2 mondkapjes aan voldoen?

FFP2 ademhalingsbeschermingsmaskers zijn essentieel voor een doeltreffende bescherming voor zorgmedewerkers die met coronapatiënten in contact staan. FFP2 maskers geven een maximale barrière-bescherming tegen spatten van vochtdeeltjes die het coronavirus kunnen dragen. Hoogwaardige smeltgeblazen filtervezel met uitstekende filter-efficiëntie en lage ademhalingsweerstand.

Waarom is waterstofperoxide tegen micro-organismen een 100% natuurlijk proces?

Waterstofperoxide doodt micro-organismen zoals bacteriën en virussen door ze te oxideren. Als waterstofperoxide in contact komt met organisch materiaal verandert het in zuurstof en water waardoor het niet giftig is voor algemeen gebruik. Op een levenloos oppervlak kunnen humane coronavirussen tot 9 dagen infectieus blijven.

SIMPA® desinfecteert ook oppervlakken maar is hiervoor niet ontwikkeld. Door de samenstelling kan het gebeuren dat een oppervlak na behandeling met deze handdesinfectie vloeistof wordt aangetast. Een oppervlaktedesinfectie met 0,1% natriumhypochloriet, 0,5% waterstofperoxide of 62% – 71% ethanol kan binnen 1 minuut als effectief worden beschouwd tegen coronavirussen.

Kan een virus resistent worden tegen waterstofperoxide?

Een virus heeft een eiwit-vet-mantel en het waterstofperoxide “verbrand” volgens het oxidatie principe deze mantel waardoor het virus niet kan overleven. Tegen dit gecontroleerde verbrandingsproces is niets bestand. Een eventuele resistentie tegen waterstofperoxide is dan ook onmogelijk.

Wat is de juiste handreinigingstechniek met water en zeep?

Open de kraan met de elleboog, onderarm of voet (of automatische kraan) en laat het water goed over de handen stromen. Bedien de zeepdispenser met de elleboog of onderarm (of automatisch) zonder het tuitje van de dispenser met de hand aan te raken. Wrijf de handen ten minste 10 seconden met voldoende zeep goed over elkaar in. Neem de vingertoppen, duimen, de huid tussen de vingers, de palmen en de polsen goed mee. Spoel de handen onder stromend water van de pols naar de vingertoppen toe af en doe dit minimaal 20 seconden lang. Sluit de kraan bij een handdraaiknop met een wegwerphanddoekje, droog de handen verder af met papieren wegwerpdoekjes en deponeer deze in de daarvoor bestemde container. Vergeet bij het afdrogen de polsen en de huid tussen de vingers niet.

Nazorg
Het regelmatig gebruik van een lotion of crème op de huid voorkomt eventuele uitdroging van de handen. Gelukkig geeft SIMPA® handdesinfectiemiddel een beschermende werking voor de huid.

Wat is de juiste handdesinfectietechniek?

Een goede handhygiëne bestaat uit handreiniging of handdesinfectie. Spaar de huid door zo min mogelijk een dubbele handhygiëne toe te passen. De handen moeten natuurlijk wel schoon tonen voordat men met het desinfecteren van de handen begint.

Zorg voor droge handen en bedien de desinfectie-dispenser met de elleboog of onderarm (of automatisch) zonder het tuitje van de dispenser met de hand aan te raken.
Wrijf de droge handen gedurende 30 seconden met voldoende SIMPA® desinfectiemiddel in en neem de vingertoppen, duimen, de huid tussen de vingers, de palmen en de polsen goed mee. Handhygiëne na een fysiek contactmoment hoeft niet altijd nogmaals gedaan te worden, voorafgaande aan een nieuw fysiek patiëntencontact. Randvoorwaarden
Gebruik apparaten voor patiëntgebonden werkzaamheden alleen nadat de handhygiëne is toegepast. Bescherm multimedia-apparatuur in risico- behandelruimtes. Geen nagellak of kunstnagels maar wel nagels kortgeknipt en schoon. Zorg dat handen en onderarmen vrij zijn van ringen, armbanden en andere accessoires. Indien voor de werkzaamheden echt nodig dan hooguit een polshorloge. Draag handschoenen en bij wondjes of beschadigingen aan de huid gebruik dan ook anti-vocht doorlatende pleisters. Gebruik alleen handdesinfectiemiddelen die zijn toegelaten en pas de voorgeschreven handdesinfectie- uitvoeringstechniek toe. Herhaal dit direct na hoesten, niezen of snuiten en ook na een toiletbezoek. Voorwaarden en benodigdheden
Een wasbak met het liefst een automatische kraan of andere te bedienen met de elleboog of met de voet. Disposable dispensers of met een disposable reservoir te bedienen met de elleboog of onderarm of automatisch reageren. Contact tussen hand en spuitmondje moet altijd voorkomen worden. Gebruik papieren wegwerphanddoekjes en een pedaalemmer na het gebruik ervan.
Gebruikte papieren handdoekjes mogen ook in een open afvalbak maar dat geldt niet voor handdoekjes, handschoenen, verbandmateriaal etc. Gebruik voor persoonlijk gebruik kleine tubes crèmes etc. of vanuit disposable dispenser. Nazorg
Het regelmatig gebruik van een lotion of crème op de huid voorkomt eventuele uitdroging van de handen. Gelukkig geeft SIMPA® handdesinfectiemiddel een beschermende werking voor de huid.

Voor wat voor toepassingen kan waterstofperoxide nog meer gebruikt worden?

De meeste mensen kennen waterstofperoxide als een bleek of als ontsmettingsmiddel met een antibacteriële substantie maar waterstofperoxide kan voor veel meer toepassingen gebruikt worden.

Het schoonmaken en laten glanzen van spiegels, desinfecteren van het aanrecht, de koelkast, toilet, als vlekkenverwijderaar of oppervlakken die niet tegen bleekmiddel kunnen en nog veel meer. Het verwijdert vuil en zorgt voor blinkend glans en je weet zeker dat alle bacteriën gedood worden. Waterstofperoxide is ook het perfecte middel om op een natuurlijke wijze planten, groenten en fruit te reinigen van bacteriën, schimmels en chemicaliën. Insecten blijven dan ook uit de buurt. SIMPA® desinfecteert ook oppervlakken maar is hiervoor niet ontwikkeld.
Door de samenstelling kan het gebeuren dat een oppervlak na behandeling met deze handdesinfectie vloeistof wordt aangetast.
De “huishoudelijke” peroxide vloeistoffen, die u hiervoor deze toepassingen kunt gebruiken, zijn gewoon verkrijgbaar bij drogisterijen.

Kunnen mondkapjes veilig gesteriliseerd worden met waterstofperoxide?

Speciale FFP2 mondkapjes die gebruikt worden door medisch personeel zijn veilig te steriliseren met waterstofperoxide. Dat ontdekte Roy Pelzer, deskundige steriel-medische hulpmiddelen aan het Maastricht UMC, in een oriënterend onderzoek. Op deze manier kunnen de kapjes eventueel tot twee keer toe opnieuw worden gebruikt. Het RIVM testte de filterende werking in een breder onderzoek naar verschillende sterilisatiemethoden en concludeert dat alleen plasmasterilisatie de mondkapjes intact laat en nuttig kan zijn als er nijpende tekorten ontstaan.

Wat is een virus?

Een virus is een ontzettend klein organisme die een ander cel nodig heeft om te kunnen vermenigvuldigen. Deze gast-cel overleeft dit niet. Virussen bestaan uit een nucleïnezuur (DNA of RNA) omgeven door een eiwitmantel. De eiwitmantel, ook wel capside genoemd, is het omhulsel van een virus. Bij bepaalde virussen wordt de eiwitmantel omsloten door een envelop (extra omhulsel). Er zijn virussen met virusenvelop en virussen zonder virusenvelop ( ‘naakte’ virussen). Om deze naakte virussen te kunnen doden is een langere desinfectieprocedure met krachtigere deisinfectiemiddelen noodzakelijk. Omkapselde virussen met een uit lipiden opgebouwd omhulsel (envelop), zoals ook het coronavirus, zijn relatief gemakkelijk te inactiveren. Bij handdesinfectiemiddelen gemaakt volgens WHO-formulering (SIMPA®) zullen omkapselde virussen binnen 30 seconden “verbranden” (oxidatie principe). Dit gebeurt dankzij de toevoeging van 3% waterstofperiode Een eventuele resistentie tegen waterstofperoxide is onmogelijk.

Waarom een mondkapje?

Mondkapjes / -maskers zijn er om te beschermen tegen infecties. Hiervoor zijn er verschillende typen verkrijgbaar. Mondkapjes helpen alleen goed als je ze op de juiste manier gebruikt. Sterker nog, bij verkeerd gebruik van een mondkapje kan er zelfs meer risico ontstaan om besmet te raken.

Was altijd je handen met desinfecterende zeep voordat je het masker aanraakt. Controleer of je mondkapje nog intact is.

Hoe goed het mondkapje ook is, de meeste mondmaskers hebben wel een maximale gebruiksduur. We adviseren je daarom, voor maximale bescherming, het mondkapje niet langer te dragen dan aangeven is door de fabrikant.

Waarom nitril handschoenen?

Nitril handschoenen zijn latex vrije handschoenen, vervaardigd van synthetisch rubber. Dankzij een uitstekende pasvorm en elasticiteit, zijn ze eenvoudig aan te trekken. Nitril handschoenen zijn niet bestendig tegen stikstof, ketonen en oxiderende zuren. Maximale bescherming maar ook zijn deze handschoenen resistent tegen een aantal chemicaliën en vloeistoffen.

Wat is het verschil tussen Nitril, Vinyl en Latex handschoenen?

Latex handschoenen worden gemaakt de sappen van de Braziliaanse rubberboom Latex is een natuurproduct en als product zeer sterk maar kunnen voor allergische reacties zorgen. Vinyl en nitril handschoenen zijn dunner dan latex en vervaardigd van synthetische materialen. Nitril handschoenen zijn net zo sterk als latex en net zo dun als vinyl handschoenen.

Welke typen mondkapjes zijn er?

Er zijn twee soorten mondkapjes: chirurgisch mond(neus)maskers en ademhalingsbeschermingsmaskers.

Wanneer gebruikt men een chirurgisch mondkapje?

Deze beschermt de patiënt tegen ziekteverwekkers uit de neus of mond van zorgmedewerkers en beschermt de medewerker voor het aanraken met de handen of de handschoenen aan de eigen mond of neus.

De betreffende specificaties van het type mondmasker zijn medebepalend voor de barrière-bescherming voor de drager bij blootstelling aan spatten, druppels of verneveling van vloeistoffen zoals slijmdeeltjes die via niezen of hoesten worden verspreid.

Wat betekent BFE voor een mondkapje?

BFE (Bacterial Filtration Efficiency) geeft de mate van barrière-bescherming van een mondmasker aan. Deze beschermende eigenschap noemt men de bacteriële filterwaarde. Hoe hoger de filterwaarde hoe effectiever is de barrière-bescherming. Dochem® chirurgische mondmaskers, classificatie TYPE IIR EN 14683 zijn volkomen betrouwbaar, zijn ISO gecertificeerd en voldoen aan alle prestatiecriteria van ASTM 2100: niveau 3

Topprestaties dankzij de zeer hoge bacteriële filterwaarde van 99,8% (1 BFE), een deeltjes filterwaarde van 99,3% (2 PFE) en een beschermende weerstand tegen het binnendringen van synthetisch bloed (MM HG 160). Dit betekent een maximale barrière-bescherming, dankzij een speciaal beschermende binnen- en buitenlaag, bedoeld voor elke situatie met mogelijke blootstelling aan spatten, druppels of verneveling van vloeistoffen zoals slijmdeeltjes die via niezen of hoesten worden verspreid. Tevens wordt de lucht die in- en uitgeademd wordt gefilterd.

Wanneer gebruikt men een ademhalingsbescherming kapje?

Hier gaat het om een persoonlijk beschermingsmiddel. Deze beschermt de gebruiker tegen ziekteverwekkers die via de lucht verspreid kunnen worden.

Waar moeten chirurgische mondkapjes aan voldoen?

Chirurgische mondneusmaskers moeten voldoen aan de Medische Hulpmiddelen richtlijn en aan de NEN-EN 14683 norm.

Welke typen chirurgische mondkapjes zijn er?

Chirurgische mondneusmaskers zijn verkrijgbaar als Type I, II en IIR

Waartegen beschermt een type I mondkapje?

Dit masker geeft de minste bescherming en zijn niet voor de zorgmedewerkers bedoeld.

Waartegen beschermt een type II mondkapje?

Deze zijn bedoeld voor (zorg)medewerkers indien er een mondneusmasker vereist is. Ze zijn niet geschikt als bescherming voor spatten van lichaamsvloeistoffen zoals door niezen of hoesten.

Waartegen beschermt een type IIR mondmasker?

Een type IIR mondmasker laat geen vocht. De “R” staat voor niet vochtdoorlatende type II variant! Een extra bescherming voor de neus- en mondslijmvliezen tegen spatten van vochtdeeltjes die het coronavirus kunnen dragen.

Het beschermt je dus niet voldoende genoeg tegen het virus zelf. Het RIVM adviseert deze mondmaskers te gebruiken bij o.a. algemene zorghandelingen.

Hoe herken je het verschil tussen een type II of type IIR mondkapjes?

De “R” staat voor de niet vochtdoorlatende type II variant! Een extra bescherming voor de neus- en mondslijmvliezen tegen spatten van vochtdeeltjes die het coronavirus kunnen dragen. Om vergissing te voorkomen wordt er vaak voor gekozen om alleen met type IIR chirurgische mondmaskers te werken. Dit omdat het verschil van de mondmaskers niet goed genoeg te zien is.

Wat zijn FFP1, -2 en -3 voor beschermingskapjes?

Hier gaat het over het andere type mondkapje, het ademhalingsmasker.
Persoonlijk beschermingsmiddelen zijn het effectiefst om de gebruiker te beschermen tegen ziekteverwekkers die o.a. via de lucht verspreid kunnen worden.

Wat zijn de richtlijnen voor een ademhalingsbescherming kapjes?

Een ademhalingsbeschermingsmasker moet voldoen aan de Europese richtlijn Persoonlijke Beschermingsmiddelen en aan NEN-EN 149+A1.

Waartegen beschermt een FFP1 mondkapje?

Dit masker geeft de minste bescherming tegen partikels die door de lucht verspreid worden. 

Waartegen beschermt een FFP2 mondkapje?

Dit masker heeft een beschermingsefficiëntie van 94% en een “zijkant lekkage” van maximaal 8%.

Waartegen beschermt een FFP3 mondkapje?

Dit masker biedt de hoogste bescherming met een minimale “zijkant lekkage” en beschermingsefficiëntie van tenminste 99%.

Waar kan ik meer informatie vinden over het coronavirus?

Voor meer informatie over het coronavirus verwijzen we u graag naar de website van RIVM.
Een overzicht van al het nieuws en achtergrondinformatie gerelateerd aan het coronavirus vindt u op de pagina ‘Maatregelen en oplossingen ten tijde van COVID-19’.

Voor welk mondkapje /-masker wordt meestal gekozen?

Normaal gesproken wordt er voor de algemene zorg gekozen om als bescherming de chirurgische mondmasker (type IIR) te gebruiken tegen ziekteverwekkers. Steeds vaker kiest men nu ook voor FFP2 maskers.

Het Bolwerk 50
4811 DR Breda

sales@mediplein.nl
MediPlein.nl © 2024 Coded by Kaige Productions B.V.
crossmenu
Winkelmandje0
Geen producten in winkelmandje
Verder shoppen
0